ADAM Frank_Bio_NL

Bio Frank Adam (De Standaard)

Frank Adam is één van de grote Vlaamse literaire talenten. Hij schrijft teksten voor theater, radio en opera; publiceert romans, absurde fabels, poëzie en liederen; en maakt en speelt zelf theater. Niet zelden gaat hij daarbij intens in dialoog met de muziek. Zijn werk is filosofisch getint, ernstig-absurd, geestig-ontroerend.  De afgelopen jaren valt het veelvuldig in de prijzen.

Adam is de auteur die met Confidenties aan een ezelsoor het genre van de fabel voor volwassenen nieuw leven inblaast. Hij publiceert zijn absurde fabels met prenten van Klaas Verplancke als literaire reeks in de kranten De Standaard en De Morgen, hij bundelt ze in meerdere boeken, en bewerkt ze met regisseur Rik Teunis voor het theater in opdracht van Kunstencentrum De Werf in Brugge.

Zijn literaire ezel brengt hem als writer in residence naar de Villa Marguerite Yourcenar in Frankrijk, het Ventspils House in Letland en het Amsterdamse Schrijvershuis in Nederland.  Hij bezorgt hem bovendien een opdracht van het Franse ruimtevaartagentschap Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) en de Franse literaire organisatie Les Lettres Européennes, en een redevoering in het Musée d’art moderne et contemporain de Strasbourg.

Voor Klara schrijft en speelt Frank Adam de radioluisterspelen Wat de ezel zag en Erotische Fabels. Voor ketnet begeleidt hij het ketnet-groeigedicht Zoek me. Als verteller is hij op Klara live te horen in het radioluisterspel Pelgrims in Wenen.

Als auteur werkt hij samen met de componisten Johan De Smet, Jan Van Outryve en Wouter Vandenabeele. Als performer deelt hij het podium met onder andere Les Voix Erotiques de la Belgique onder leiding van dirigent Edwig Abrath, het Johnny Smet String Quartet onder leiding van Paul Klinck, acteurs Stefaan Degand en Els Dottermans, cellisten Lode Vercampt en Colette Lucidarme (Frankrijk), en pianist Philippe Ochem, directeur Jazzdor/Festival de Strasbourg (Frankrijk).

Zijn adolescentenroman De passie van de puber wordt bekroond met de Prijs Knokke Heist Beste Jeugdboek. Zijn theaterproducties Confidenties aan een ezelsoor, Wat de ezel zag en zijn Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (producties kc De Werf) worden door critici gerekend tot de beste theatervoorstellingen van het jaar. Zijn monumentale Aleksej werd in jeugdtheater HETPALEIS met grote bezetting geregisseerd door ervaren regisseur Koen De Sutter en wint de Prijs Letterkunde voor Dramatische Kunst van de Provincie West-Vlaanderen 2010.

Frank Adam is artist-in-residence in Kunstencentrum De Werf in Brugge. Zijn werk werd vertaald in het Duits, Noors, Frans, Lets, en Italiaans.

www.frankadam.be

Cet article a été publié dans Non classé. Bookmarker le permalien. Les commentaires sont fermés, mais vous pouvez faire un trackback : URL de trackback.