prioritaire doelstellingen in 2014

a) Stappen worden ondernomen bij de Europese Commissie (inschrijving Creative Europe / deadline: maart 2014) en bij digitale en traditionele Europese uitgevers voor het verwezenlijken van een up to date overzicht van de Europese literatuur (papieren en elektronische uitgave). Vertrekpunt hiervoor is het handboek Geschiedenis van de Europese literatuur, beschikbaar in 7 talen en gepubliceerd bij 6 Europese uitgevers.

b) Het redigeren van een hoofdstuk getiteld Na de val van de Muur (1989-2009) voor de upgedate versie van het handboek Geschiedenis van Europese literatuur. De bedoeling hier is om in een vijftigtal (elektronische of papieren) pagina’s te laten zien welk effect de val van de Berlijnse Muur heeft gehad op de literaire productie in Europa. Via een overeenkomst met een elektronische uitgever willen we ook een verrijkte digitale versie van dit hoofdstuk aanbieden. Dergelijke digitale uitwerking biedt zeer brede mogelijkheden: afbeeldingen, video’s, reportages, kaarten, enz.

c) Voor de periode 2009-2015: het uitwerken van bijdragen met betrekking tot de belangrijkste hedendaagse literatoren in Europa. Dit zou ondermeer ook uitgebreidere elektronische presentaties kunnen omvatten over hedendaagse auteurs binnen de 47 landen van de Raad van Europa. De Sloveense schrijver Boris Pahor (°1913), die tot op heden nog steeds creatief en beschikbaar is, stelde meerdere geschriften, foto’s en verhalen ter beschikking van Les Lettres Européennes. Aan hem zal zeker een bijdrage worden gewijd. Wij willen het aantal schrijvers hier niet op voorhand beperken. Mochten er in Europa 150 actuele auteurs zijn van het formaat van Boris Pahor, dan overwegen wij om over elk van deze auteurs een bijdrage te voorzien, en dit zowel in een papieren als in een elektronische uitgave.

d) Het aanbieden van onderwijs over Europese literatuur, in overeenstemming met Aanbeveling n°1833 van de Raad van Europa ten gunste van het onderwijs over Europese literatuur [FREN] op alle niveaus van het onderwijssysteem in de Europese Unie, meer bepaald in de 47 landen van de Raad van Europa (en waarom niet ook daarbuiten?). Dit aanbod van onderwijs over Europese literatuur in Frankrijk en in Europa dient in verband te worden gebracht met volgende organen:

  • In Frankrijk: de Conseil Superieur des Programmes, een orgaan dat is opgezet door het Ministerie van Onderwijs, voor « de wederopbouw van de school ». In de aanloop naar 2015 zal deze Raad aansporen tot een vernieuwing van het onderwijsaanbod voor leerlingen en studenten tussen 14 en 22 jaar (Bac -3 tot +3).
  • Nog in Frankrijk, de Ecole supérieure du Professorat, die instaat voor de pedagogische opleiding van toekomstige leraren na hun studie aan de universiteit, en hen voorbereidt op de onderwijspraktijk in het primaire, secundaire of universitaire onderwijs.
  • In alle Europese landen: de universiteiten die beschikken over een leerstoel Europese literatuur (o.m. Brussel, Mulhouse) alsook de hogescholen die onderwijs over Europese literatuur in hun programma’s opnemen (European School of Political and Social SciencesUniversité Catholique de Lille).  Les Lettres européennes zal haar onderwijsprogramma en examenvragen voor 2012-2013 en 2013-2014 ter beschikking stellen van de geïnteresseerde universiteiten en hogescholen in Europa en daarbuiten. Dit betekent dat m.b.t. de verschillende partners voor het dossier Creative Europe van Les Lettres européennes  (indiendatum maart 2014), rekening dient te worden gehouden met een gemeenschappelijk programma voor het onderwijs over Europese literatuur op universitair niveau in minstens 5 Europese landen (Polen, Noord-Ierland, België, Frankrijk, Letland, e.a.)

e) Publicatie van literatuurbundels en andere publicaties met bijdragen van hedendaagse Europese auteurs over thema’s die verband houden met de perceptie van de Europese culturele identiteit de dag van vandaag. Dit project kan vertrekken vanuit reeds bestaande publicaties door Les Lettres européennes. Zo bijvoorbeeld de bundel Fictions Européennes (CNES 2008) met 30 Europese kortverhalen geschreven door 30 verschillende Europese auteurs rond het thema l’Union et l’Espace (Ruimte en Unie).  Dertig schrijvers van de 21ste eeuw kregen via deze publicatie de kans om te reageren op het verband Europese Unie en ruimteverovering. Een gelijkaardig creatief schrijfproject met Europese dimensie zou kunnen worden opgezet n.a.v. het Europees voorzitterschap van Letland of n.a.v. de Samenkomst in 2015 in Letland van de Europese Ministers voor Hoger Onderwijs.

f) Inrichting van Europese schrijversresidenties. Les Lettres européennes ligt aan de oorsprong – op verzoek van de Conseil General du Nord (F) – van de Residentie voor Europese schrijvers Villa Mont Noir/Villa Marguerite Yourcenar.  Les lettres européennes werd eveneens geraadpleegd en betrokken bij de lancering van volgende schrijversresidenties: Ventspils House (LV), Nowy Sacz (Pl), Passa Porta (B).  Ondertussen is er ook een samenwerking in de maak met de Chartreuse de Neuville-sous-Montreuil voor het creëren van een nieuwe Europese schrijversresidentie aldaar, vlakbij de Kanaalverbinding tussen het Europese continent en het Verenigd Koninkrijk.

g) Al deze projecten vereisen een website in zoveel mogelijk Europese talen. Les Lettres européennes werkt momenteel aan een website in het Engels, Duits, Nederlands en Frans, in afwachting van een versie waarin alle talen van Europa zijn opgenomen.

 

Cet article a été publié dans Non classé. Bookmarker le permalien. Les commentaires sont fermés, mais vous pouvez faire un trackback : URL de trackback.