F. Adam: impressions [NL]

Ecrivain-homme de théâtre Frank Adam

Verslag résidence Pérégrine à Ventspils House Letland Mai 2010

Van alle literaire projecten waaraan ik als auteur-theatermaker ooit deelnam is mijn Résidence Pérégrine in Ventspils House in Letland iov van Les Lettres Européennes veruit het meest gevarieerd, vruchtbaar en interdisciplinair.

De sublieme rustgevende werkomgeving en de zeer flexibele, hartelijke en enthousiasmerende begeleiding onder leiding van directrice Andra Konste en project coördinatrice Ieva Balode werken zeer inspirerend.

Belgische Fabels

Vanuit het historische centrum van de pittoreske stad Ventspils kon ik de troebelen in mijn vaderland vanop de nodige afstand volgen en begon ik aan Belgische Fabels, Boek Vijf van mijn literaire cyclus Absurde Fabels ‘Confidenties aan een ezelsoor’.

Een van de Belgische Fabels schreef ik iov Les Lettres Européennes en Zénon 3000, ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de verkiezing van Marguérite Yourcenar als eerste vrouwelijke lid van de Académie Fançaise.

Ter gelegenheid van de residentie werden er enkele van mijn Absurde Fabels vertaald in het Lets en gepubliceerd in de Letse nationale cultuurkrant Kulturas Forums, dit met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Een aantal van mijn mijn fabels wordt ook gepubliceerd in Gadagramata, het literaire Ventspils House jaarboek.  De vertaling is van de hand van Inese Paklone, de enige door het Vlaams Fonds voor de Letteren erkende vertaalster Nederlands-Lets.

‘Aleksej’ (Het Paleis)

In Ventspils werkte ik ook ‘Aleksej’ af, mijn theatertekst voor een productie die eind oktober in het Vlaamse Jeugdtheater Het Paleis haar première kent.

Onderwerp is het tragische conflict tussen tsaar Peter de Grote en zijn zoon Aleksej.

De theaterproductie staat in november 2010 ook geprogrammeerd op het festival Brugge Centraal, een grootschalig cultuurevenement van de stad Brugge dat de cultuur-historische banden met Centraal-Europese staten onderzoekt.

Tijdens mijn verblijf in Ventspils House werd een werkversie van de tekst bekroond met de Prijs Letterkunde Dramatische Kunst 2010 van de Provincie West-Vlaanderen.  De jury bestond uit vrijwel alle vooraanstaande Vlaamse theatercritici.

Literaire performances

De Letse versie van ‘God, de Duivel en het Bier’, werd in Ventspils House gebracht door de auteur (in het Frans) en de Letse actrice Ineta Kalnina.

De Letse versie van de fabel werd op film opgenomen en wordt tijdens academiejaar 2010-2011 vertoond en besproken aan de Katholieke universiteit Brussel.  Ze zal ook op de website van de auteur beschikbaar zijn.

(Meer info over de analyse van de Confidenties aan de K.U. Brussel in het dossier in bijlage: ‘Les Confidences commencent quand elles sont finies.  Les Fables Absurdes de Frank Adam à l’université’)

Verder bracht de auteur ‘God, de Duivel en het Bier’ in het Frans, met muzikale begeleiding van de Franse componiste-celliste Lucie Darm.  Zij besprak met het publiek hoe ze haar muziek componeert op/in/onder de tekst van de Confidences.

Cet article a été publié dans Non classé. Bookmarker le permalien. Les commentaires sont fermés, mais vous pouvez faire un trackback : URL de trackback.